Red Priest @İş Sanat






Bir erken dönem klasik müzik topluluğu düşünün, Rolling Stones ve Cirque du Soleil ile kıyaslansın… Evet, bu kıyaslama abartı. Müziklerinin kalitesi ya da virtüöziteleri konusunda da tartışılabilecek çok şey var.  Fakat Red Priest, bugüne kadar dinlediğim en ilginç klasik müzik topluluğuydu. Benzersiz, orijinal ve eğlenceliydi. Adlarını Barok dönem bestecisi Vivaldi’nin kırmızı saçlarından alan grup, Piers Adams (blok flüt), Julia Bishop (keman), Angela East (çello) ve David Wright’tan (klavsen) meydana geliyor. Barok dönem bestecilerinin önemli eserlerini hikayelerini anlatarak, seyirci ile iletişim kurarak, mizansenlerle bir şova dönüştürerek yorumluyorlar.

Blok flütle harikalar yaratan Piers Adams’ın müziği ilkokul müzik derslerimizde üflemişliğimiz bulunan Helvacıoğlu flütlerini sorgulamamıza neden oluyor. Çünkü hiçbir zaman o enstrümandan çıkabileceğine ihtimal vermediğiniz sesler duyuyor, dönemin ruhuna bürünüyor ve müziğe kendinizi kaptırıyorsunuz. Mizansenlerin neden olduğu esler ve kasıtlı detonasyonlar işleri klasik müzik açısından karıştırsa da, izlediğiniz şov ve eğlence bunu tolere etmenizi sağlıyor.

Red Priest, 12 Aralık gecesi İş Sanat’taki performansının ilk yarısında Bach, Telemann, Albinoni, Handel, Eyck ve Lanzetti’den eserler seslendirdi. Her eser için çoğunluğu Piers Adams’ın ağzından, ufak hikayeler dinledik. Adams çingene müziğinden esinlenerek müzik yapan Telemann için “Fakirden alıp zengine veren bir hırsız” dedi; Wright Handel için “Barok dönemin rock starı” tabirini kullandı. İkinci yarıda ise grubun isim babası Vivaldi’nin en bilinen eseri, dört mevsim konçertolarını oldukça teatral bir yorumla dinledik/izledik. Aslen keman konçertosu olan eserleri grup blok flütü merkeze alarak yorumladı. Söylediğim gibi, bir klasik müzik dinleyicisi ve Barok müzik aşığı bir insan olarak rahatsız olduğum çoğu detay vardı bu yorumlarda. Fakat yaşattıkları deneyimin benzersizliği ve eğlencesi tüm bunlara değiyordu sanki.






Posted on by thebalkabaa in klasik müzik, müzik Leave a comment

Add a Comment

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.